nackavrmdtrdgrdssllskap.blogg.se

Söndagen den 29:e Maj var det dags för den årliga resan med NVTS

Publicerad 2016-06-06 21:59:27 i Allmänt,

Denna gången åkte vi sträckan Nacka-Enköping med stopp i tre privata trädgårdar, en handelsträdgård samt en park.
Första stoppet var hos Torsten och Runa Walderö i Kungsängen. Trädgården som är 1400 m2 började byggas upp under tidigt 60-tal och det märktes att trädgården var uppvuxen och har många år "på nacken". Här gick vi på slingriga stigar och gångar i den kuperade trädgården och fick se många både vanliga och ovanliga träd och buskar som tex tulpanträd, näsduksträd, skenkamelia, rhododendron, magnolior, sammetshortensia, buskpioner, barrträd och mycket annat.
Även vattenanläggningar och en slingrande bäck med grodyngel, fiskar och salamandrar samt ett medelhavsparti med pool och typiska medelhavsväxter som blåregn, persika och afrikas blå lilja. Torsten och Runa sålde även växter från trädgården och många passade på att köpa både ovanliga och lite mera vanliga växter.
Andra stoppet var hos Per och Margaretha Skånberg i Rättarboda.
Deras trädgård var nästan raka motsatsen till Walderö´s trädgård. Trädgården som är 1500 m2 påbörjades 2010 och var klar 2013, med andra ord en "ung" trädgård och inte lika uppvuxen som Walderö's .
Här fick vi se välkomponerade rabatter, köksträdgård och fruktträd, en vacker dammanläggning och ett stort, fint växthus. Hos paret Skånberg fanns det gott om sittplatser och dessutom en stor altan där många passade på att njuta av den medhavda matsäcken.
Margaretha visade sig vara en fena på att fröså och kom med många bra tips och idèer om vad och hur man kan så. Och även här fanns det växter att köpa, vilket var populärt.
Tredje stoppet var på handelsträdgården Lillsjöns Trädgård i Bålsta. Här inhandlades allt från små plantor till träd och buskar. Några passade även på att ta en fika i handelsträdgårdens café.
Fjärde stoppet var hos Marit och Niclas Thorin i Enköping. Deras trädgård är 1400 m2 och innehöll stora, innehållsrika rabatter och planteringar med olika innehåll allt från små perenner till buskar och träd.
Här fanns det dammar, pergola, woodland och inte minst ett spännande pågående dammprojekt som vi alla var överens om att vi måste åka tillbaka och kika på när det är klart. Marit och Niclas delade entusiastiskt med sig av sina erfarenheter och projekt och inte minst av sina plantor och buskar. Fanns det inte färdigt i kruka till försäljning så togs spaden fram och växter grävdes upp och sticklingar plockades från buskarna.
Som avslutning på resan gjorde vi ett stopp i Drömparken i Enköping och här hade vi även lottdragningen där alla fick med sig ett pris hem som minne av resan. Tack alla deltagare för en härlig dag!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

NVTS

Vi är en trädgårdsförening som hör hemma i Nacka/Värmdö. Men vi rör oss dit det finns härliga trädgårdsupplevelser. Vi har föreläsningar under den årstiden våra trädgårdar har vila. Varmt välkommen till oss.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela